Informace k provádění úprav v bytech

17.06.2015 10:27

Vážení členové družstva,

vzhledem k množícím se nejasnostem v problematice stavebních a jiných úprav v bytech, upozorňuje představenstvo družstva, že podle člámku 42 bodu 2 Stanov bytového družstva Osvobození 39-43, Vyškov:

(2) Nájemce není oprávněn provádět v bytě jakékoliv stavební a podobné úpravy, změny, přestavby, či měnit konstrukci nebo charakter bytu, apod., a to ani na své náklady, bez předchozího písemného souhlasu bytového družstva, uděleného představenstvem, dále bez projednání podle stavebně právních předpisů, jinak by se jednalo o závažné porušení členských povinností spojených s nájmem družstevního bytu, přičemž by bytové družstvo bylo oprávněno také požadovat, aby nájemce provedené úpravy a změny bez odkladu a na svůj náklad odstranil.

Pokud byl písemný souhlas udělen, dojedná nájemce s bytovým družstvem písemně postup prací tak, aby byly dodržovány příslušné právní předpisy a nebyli zatěžováni stavebními pracemi ostatní uživatelé bytů nad míru přiměřenou. Bytové družstvo je oprávněno kontrolovat postup prací a uplatňovat dodržování právních předpisů.


Žádost o souhlas je potřeba doručit představenstvu družstva s dostatečným časovým předstihem (minimálně 1 měsíc před započetím prací). Pokud se jedná o rekonstrukci bytového jádra, musí být součástí žádosti projekt s výpočtem statického zatížení po rekonstrukci, vydaný oprávněnou osobou.


Představenstvo družstva