Informace k převodům družstevního podílu a podnájemním smlouvám

10.09.2014 14:09

Vážení členové bytového družstva,

vzhledem k určitým nejasnostem s převáděním družstevního podílu v družstvu a uzavíráním podnájemních smluv, považuje představenstvo družstva za potřebné upřesnit některé skutečnosti.

1. Převod družstevního podílu

Podle § 736 Zákona č. 90/2012 Sb. (dále jen ZOK) lze převádět družstevní podíl v bytovém družstvu, nikoli jen práva a povinnosti spojené s členstvím v družstvu, jak bylo řešeno dříve podle tehdy platného Obchodního zákoníku. Podle § 597 ZOK mohou stanovy vyloučit spoluvlastnictví družstevního podílu, což je uvedeno v čl. 5 odst. 2 stanov družstva schválených na ČS družstva dne 24. 4. 2014. Bytové družstvo se uvedeným přijetím změny stanov zcela podřídilo ZOK a je proto nezbytné se ustanoveními tohoto zákona řídit. S tím souvisí i změna pojmů pro převod podílu v družstvu.

Nejvyšší soud v jednom ze svých rozsudků (před platností Zákona č. 90/2012 Sb., proto používá pojem převod členských práv a povinností a ne pojem družstevní podíl )uvedl, že „je nutné z povahy této dohody mít za to, že nezbytným (minimálním) obsahem dohody bude určení práv a povinností, spojených s členstvím v bytovém družstvu, určení hodnoty družstevního podílu, stanovení úplatnosti či bezplatnosti převodu a dohoda o vzájemném vypořádání“.

2. Podnájemní smlouvy

Při uzavírání nových podnájemních smluv je potřebné zohlednit změnu stanov družstva a zahrnout do textu podnájemní smlouvy text uvedený v čl. 42 stanov družstva. Dále je potřebné si uvědomit, že člen družstva je v podnájemní smlouvě v roli nájemce a podnájemník v roli podnájemníka (nikoli pronajímatel a nájemník - to platí ve vztahu bytové družstvo - člen družstva, kdy bytové družstvo jako vlastník bytového domu je pronajímatel a člen družstva je nájemník v nájemní smlouvě.

Jsme přesvědčeni, že uvedené upřesnění bude pro členy družstva přínosné.

Představenstvo družstva